Om Aftonbladet – Anno 1830

Aftonbladet är en svensk kvällstidning som har funnits ända sedan 1830. Tidningen är obunden socialdemokratisk och har funnits ända sedan 1830. Tidningen ägs till 91 procent av den norska mediekoncernen Schibsted och de andra utgörande nio procenten ägs av svenska LO.

Första numret av Aftonbladet kom ut i December 1930 och i slutet på 30-talet så hade tidningen cirka 7500 som prenumererade och tillsammans med lösnummerförsäljningen så såldes cirka 100 000 nummer. I mitten på 1800 talet och framåt 1950 talet så blev tidningen allt mer konservativ och tyskvänlig, bland annat så tyckte man att det var en mer fredlig lösning att stödja Adolf Hitler och låta honom ta över Europa.

1956 tog LO över ägandet av aftonbladet och under 60-talet så nådde bladet rekordstora upplagor och framgången blomstrande, på 70 talet så hade den en nedgång igen men lyftes återigen upp under 80 och 90-talet med hjälp av två chefredaktörer med nytänk, det var herrarna Thorbjörn Larsson och Rolf Alsing som stod för tidningens nya form och funktion.
1994 så blev Aftonbladet som Sveriges första tidning som fick en internetupplaga och detta blev starten på en ny era. 1996 så blev aftonbladet uppköpt av mediekoncernen Schibstedt och under denna tid så gick de om konkurrenten Expressen i antal sålda upplagor. Anders Gerdin tog ett år senare över posten som chefredaktör och tio år senare så blev det, januari 2008, så blev det Jan Helin som tog över stafettpinnen som chefredaktör för Sveriges största kvällstidning.
Mycket har hänt de senaste 20 åren på på Aftonbladet. Det har tillkommit bilagor i form av söndagsbilagan, en hälsobilaga och fredagsbilagan Klick. När populariteten på Aftonbladets sajt på internet ökade så minskade även pappersbilagan. Ny betaltjänst som kallas PLUS gav aftonbladet prenumeranter även på nätet, det och reklamintäkter gjorde att de kunde hålla i gång trots minskade intäkter på sålda papperstidningar.

Aftonbladet har genom året fått stark kritik från olika röster i samhället. De har anklagats för att bedriva sensationsjournalistik och blåsa upp sina artiklar med överdrivna och felriktade rubriker. Allt för att locka läsare. Kritiker har också anklagat aftonbladet för att vara en skvallertidning då det rapporterats väl mycket om kändisars liv och relationer. Aftonbladet har också kritiserats i för att ha brustit i sin etik då de trängt sig på hos familjer som drabbats av tragiska omständigheter.

Nytt på Aftonbladets nätupplaga är att det nu finn Aftonbladet tv där olika företeelser som händer i världen diskuteras. Om något stort händer så rapporterar Aftonbladet live och intervjuar folk som är inblandade i händelsen. Ett exempel på det var skogsbranden i Sala förra året då Aftonbladet sände live under flera dagar och intervjuade då brandmän, husägare som bodde på området samt utländska piloter som flög vattenflygplan över området. De sände också live under valvakan och intervjuade då både gamla och nya partiledare och hade experter som kommenterade siffror och statistik.
Många nyhetsreportage kompletteras också ofta med ett webklipp över händelsen eller en rapport från en utländsk nyhetsuppläsare. Allt är möjligt i dagens nyhetsindustri och utvecklingen från en vanlig papperstidning till vad som finns i dag har varit otroligt stor.