Sökmotorn som ger oss nyheter

Andra vägar till nyheter är inte att få dem presenterade på en vanlig nyhetssajt, det är vanligt att söka efter speciella nyheter genom sökmotorer och då är det Google som dominerar. Det är det absolut största sökmotorn som finns idag. Enligt uppgift ska man ha över 90 % av användarna i Sverige. Hur det ser ut i övriga världen vet vi inte men vi antar att det är likadant.

En källa för nyheter och mycket annat

Google samlar in information från i princip alla webbplatser som finns på internet. Från stora datacenter går datan in och behandlas för att sedan visas upp i ett sökresultat. När du vill köpa en vara i en internetbutik så går du säkert ut på Google först och söker efter den? Google visar då upp den mest relevanta webbutiken för dig där varan finns att köpa och oftast på rätt språk.

Ett annat ändamål är att hitta svar på frågor som man har. Hur man lagar en speciell maträtt? Hur många gram det går på ett kilo? Hur man knyter en slipsknut? Ja möjligheterna är oändliga.

Bilder

I sökmotorn finns det ett alternativ för bilder där man kan söka efter en specifik bild man är ute efter.

Kartor

Google har också en av de största karttjänsterna som du hittar i en flik på google.se och där kan du se allt in i minsta detalj. De större städerna i Sverige har en så kallad gatvy, en karta där du ser exakt hur gatan och väger ser ut. Google har åkt runt och fotograferat alla platser som finns på kartan.

Nyheter – Reserverat för ”riktiga” tidningar dock

En nyhetsflik finns också om du bara ska söka efter nyheter från nyhetssajter. Detta sökresultat är dessutom reserverat för ”riktiga” tidningar. För att synas där måste man anmäla sin sida till Googles team och de utvärderar den och säger till om den är en äkta nyhetssida med en redaktion. Denna sökfunktion är väldigt bra om du vill fokusera på redaktionellt innehåll, alltså utesluta resultatet från bloggar och andra medier.
Så vill du få fler resultat om vissa nyhetshändelser så rekomenderar vi att du söker på det vanliga sättet i fliken som heter ”webben”. Då får du ett blandat resultat från hela internet.

Video – Sök rörliga bilder direkt

Vill du söka efter nyheter som innehåller rörliga bilder, videoklipp från vissa händelser så finns fliken Videor. Då filtreras din sökning upp på just videoklipp.

Tänkt på källkritik och vart nyheterna kommer från

Idag kan vem som helst skriva en artikel på en webbsida och publicera den för hela världen. Tänk efter på vad ämnet handlar om, vad som är syftet med artikeln och vilken som är upphovsman till den. Vad är det för fakta som redovisas i själva artikeln?
Allt detta är bra att ha i åtanke. Det ska man dessutom ha när man läser på större tidningar som Aftonbladet och Expressen. Löpsedlar och rubriker till nyheter säljer, innehåll säljer och då kan man publicera mycket som kan gå över gränsen.