Het debatt om smslån – Men hur fungerar det egentligen?

Det har diskuterats i media om smslån och det har till och med gått så långt att det har skett lagändringar. För många år sedan kunde ett smslån betalas ut inom någon minut utan en kreditupplysning men idag ser det helt annorlunda ut. Nya regler tillämpas hela tiden. Så hur fungerar smslån, egentligen?

Att ta ett sms-lån

smsalana

Att ansöka om ett sms-lån är enkelt, det heter sms-lån men på de flesta av dessa lånetjänster så kan du också ansöka via telefonen eller via deras hemsida. När du tar ett sms-lån så måste du identifiera dig så att de är säkra på att det är just du som ansöker om lånet. Detta gör du med hjälp av ett bank-id eller ett mobilt bank-id. När du har skickat din ansökan och identifierat dig så får du ett preliminärt lånelöfte inom några sekunder, sedan så dröjer det ytterligare en liten stund innan du får ett riktigt lånelöfte. Alla ansökningar bedöms individuellt men det finns vissa krav som är ett måste för att man ska ha en chans att få ett lån. Några av dessa krav är:

  • Du får inte ha ett så kallat skuldsaldo hos kronofogden.
  • Du kan också bli nekad om du har tjänat för lite penar under föregående års deklaration.
  • Det görs alltid en kreditbedömning på dig som ansöker om ett lån, och bedöms din kreditvärdighet som låg så kan du också få avslag på lånet.
  • Du blir också nekad om du tidigare har misskött dina lån hos dem du söker hos.

När lånet är beviljat och klart så sätts pengarna in på kontot omedelbart, med smslån genom sverigekontanter.se så får du pengarna nästan på minuten om du har Handelsbanken, Danske bank och Nordea. Om inte du har någon av dessa banker så får du pengar samma dag om lånet är beviljat före klockan 13:00 och är det beviljat efter så kommer pengarna innan klockan 09:30 nästföljande dag. Görs lånet utanför öppettiderna så behandlas ansökan så fort kontoret är öppet igen.

Du kan låna max tiotusen hos de flesta som lånar ut via sms, men det finns några få som lånar upp till 20 000. Lånen betalas igen uppdelat på tre inbetalningar så se till att du verkligen har täckning för att klara av de rätt så stora inbetalningssummorna. För kan du inte betala så växer sig snabbt skulden större med påminnelseavgift, inkassoavgift och sedan ytterligare en avgift om det hamnar hos kronofogden, hamnar det där så får du dessutom en betalningsanmärkning och kommer att få svårare att ta lån i framtiden.

Hos de flesta så kan du få ett lån om du har en betalningsanmärkning hos kronofogden såvida du inte har en aktuell skuld där för då beviljas inga lån. Det går heller inte att ta ett sms-lån om du redan har ett aktivt sms-lån. Räntan är hög på dessa lån och det bör man vara medveten om innan man tar ett, de kan nämligen ligga på över 30 % och jämför du det med bankens 5-6 % ränta så är det ju såklart jättemycket. Fördelen med sms-lån och den största anledningen till att folk tar ett är att de beviljar ett lån (eller nekar) väldigt snabbt och att utbetalningen sker i samma stund som lånet är beviljat och är det riktig kris och man behöver pengarna snabbt så är sms-lån det snabbaste sättet.