Expressen – Sveriges näst populäraste kvällstidning

Aftonbladets största konkurrent på kvällspressen heter Expressen. Tidningen som grundades 1944 hade från början en politisk ställning som obunden liberal, men sedan Christina Jutterströms inträde till tidningen så ändrades det till endast ”oberoende”. Expressen grundades av Albert Bonnier Junior, Ivan Harris och Carl- Adam Nycop och tidningen ingår i Bonnierkoncernen på området Bonniers Newspapers. Tidningen som går under kategorin kvällspress ges ut 365 dagar om året och har även en populär nätupplaga vilket många människor besöker i stället för att köpa sig en pappersbilaga, cirka miljonen människor läser Expressen varje dag. Förutom sin egen tidning så äger Expressen också regionaltidningarna GT och kvällsposten. Huvudkontoret för Expressen ligger i centrala Stockholm på Gjörwellsgatan och delas med dagstidningen Dagens nyheter samt massa radiokanaler bl. a Vinyl 107,1, The Voice och Mix megapol.

Genom åren så har Expressen medarbetare upprepade gånger belönats med priser. Både krönikören Cecilia Hagen och sportkrönikören Mats olsson har fått det prestigefyllda Stora journalistpriset, totalst så har hela feton stycken arbetare vid Expressen vunnit detta pris. Tidningen har också gjort stora satsningar på undersökande journalistik och har därför kunnat avslöja Maria Borelius affärer och för det belönades journalisterna Christian Holmen, Leo Lagerkrantz och Mikael Ölander till den stora utmärkelsen Guldspaden. Samma journalister vann samma pris ett år innan också då genom sin stora granskning av Rinkebymorden.

Expressen har en omfattande utgivning av magasin och erbjuder varje vecka magasin som Söndag, Leva&Bo, TV14 och Korsord. Expressens kändismagasin heter Extra och säljs tillsammans med huvudtidningen torsdag-onsdag varje vecka. Redaktör är Leif Brännström. Tidningen ger också ut mattidningen Mitt Kök. Expressens nöjeschef är Bella Levy. Expressen har också en daglig sportbilaga, sportchef för den är Daniel Berglund och sportchefen på Expressen.se heter Joakim Svensson.

Expressen är också sedan 2007 delägare i tv4 ägda kanalen tv4 sport och de driver också de mycket populära internetsajterna AlltOmBarn.se och AlltOmMat.se, detta med Bonniers. Expressen har också Sveriges näst största nätsajt med cirka tre miljoner besök plus cirka 40 miljoner sidvisningar per vecka.

Expressen har precis som sin konkurrent blivit anklagad för att bedriva sensationsjournalistik och locka med missvisande rubriker. 1991 så var tidningen i ett riktigt hett blåsväder då redaktören Erik Månsson godkände en framsiderubrik med orden: ”Kör ut dem!” och syftade då på Sveriges invandrare. Detta ledde till stor bojkott av tidningen och sålda upplagor sjönk i botten. Händelsen fick stor uppmärksamhet i tv och i andra medier och detta ledde till slut att Erik Månsson som endast suttit två år på sin post fick avgå från sin tjänst. Kampen om att skriva lockande rubriker och dramatiska bilder på framsidan på tidningen för att sälja så många lösnummer som möjligt har många gånger satt Expressen och dess konkurrens i blåsväder. Kändisbilagan som Expressen ger ut varje vecka samt nöjesdelen i tidningen med rapporter om vissa kändisars privatliv har fått kritikerna att utbrista ”skvallertidning”. Journalistetiken har också ifrågasatts ett fler taget gånger då journalister ringt upp anhöriga till drabbade familjer eller tryckt upp detaljer om utredningar som inte skulle visas upp för allmänheten.